2008/06/05

A Bohémizmus, mint vallás
társadalomkritika

"Buddhista ellenállás = Ohmm" - Dr. Konfúziusz

Az úgynevezett "bolondság, bohóság, bohémság" szükségessége mai társadalmunkban, melyet a profit téves értelmezése zúdit egy olyan feldarabolódott rendszerbe, melyben a káosz egyáltalán nem a szokványos örömet jelképezi;
hol sarokban kuporgató ganajtúróként halmozzuk státusszimbólumaink szemétdombját, s előre meghatározott lelki értékeinket egyre fontosabbá válik.

Itt kitérnék képzelt zárójelek közt egy szóra, melyet gyakran fogok használni: ufó.
Az ufó egy olyan humanoid Földlakónak látszó személy, ki igen gyakran képzeli a következők valamelyikét - egyébként nagyon helyesen - mikor körülnéz rohandó világunkban:
-hülyékkel vagyok körülvéve
-állitsátok meg a világot, ki akarok szállni
-atomot kéne robbantani, de sajnálom a flórát, a faunát, és az atomot is rájuk
Tehát eme szót használom Ránk, mivel az "ember" főnév már igen sok rosszizű pejorativ tartalommal telitődött.

Az ufóknak is, mint Neked, nyájas olvasó, ki örömmel jutott idáig, célja a Föld meghóditása, és saját fajával való benépesitése.
Eme éles science fiction példa persze ama természetes vágyunkat takarja, hogy foroghatna már kicsit jófelé bolygónk, hogy örömmel mártózhassunk meg embertársaink közegében, mivel az JÓ.

Ugyebár majmokként is csordáztunk, rárontva a mammutra - szóval erre vagyunk megcsinálva avagy determinalizálva a teremtés koronájaként (ez alatt a férfiakat is értem, természetesen).

A bohémság lehet egyik fegyverünk, bár várom egyéb ötleteiteket is.

Persze ne gondoljunk most egy vörös orral, furcsa parókában ugráló banánszagú krampuszra!

Csupán rá kell ébresztenünk az Embereket a szó régi értelmében rejtőző, pozitiv példát felkináló lehetőségére, mely például az "emberies" szóban nagyon találóan helyezkedik el, nagy-nagy örömünkre!

A módszert elősegiti, ha valami finoman oda nem illő irányban, kicsit megcsavarva passzoljuk a befogadó agyának jobb felső sarkába.

Főnökök:
A tisztelettel semmi probléma! De ha nagyképűen pöffeszkedő tudatlan idegesitő kis senkinek gondolod őt a hátad mögött, őszinte reakciókon keresztül tükröződő valóságképet szükséges nyújtanunk saját épülésére, jószándékkal eltelve kinálva mannaként néki azt.

Nagyon hasznos ha fizetésemelésért bemenve kérésedből Jucikát, és Józsit se felejted ki, mert régebben vannak itt, mint te, és baromi sokat dolgoznak. Előnyös, ha ők javaslatodról nem tudnak, és ezt meg is mondod a "Főnöknek".

Persze az is hasznos, és biztonságos is, ha kirúgásodkor őszinte arccal megköszönöd neki az elbocsájtásod finom, törődő jellegét, és valóban igazat mondva biztositod róla, munkádban nem hagytál undok kis csapdákat hátra.

Tahópadrék, tüskők, burnyákok:
Kedves kollégám, Dr. Konfúziusz már régi görögként is analizálta, ha hirtelen, folyamatos rendesség elkövetése egy tirpák senkit maximum fél évre változtat, kicsit csodálkozó, rendes fickóvá. A sokkterápia tehát még ez előtt szükséges.
A kisérlet lefolytatása nem bonyolult, csupán oly dolgokat kell - lehetőleg napi rendszerességgel - elkövetned vele, amit barátaidnak szoktál megtenni.
Megkérdezed hogy van, mit gondol, mi történt vele - kifejezed kiváncsiságodat vele szemben - ha rossz a kedve, meghallgatod, vagy adsz neki a palacsintádból. Igen, a kakaósból is.

Vigyázat! A fél éves határhoz közeledve egyre valószinűbb, hogy szemében balekká vedlesz, és akkor megpróbál tönkretenni.
Itt jön a képbe a mentális láncfűrész: közlöd vele, hogy pontosan milyen embernek ismerted meg csaknem fél éve, hogy mennyit változott azóta, de most fél évig nem vehettek tudomást egymás létezésről. Az okát sajnos nem mondhatod el neki, de komoly. Tényleg.

Tulajdonképpen egy hasonló folyamat hiányzott életnek nevezhető dolgukból, mely a szülők feladata lett volna, de - akár szomorú - okokból nem jutott osztályrészükül.

Savanyú pofák a villamoson:
Mosoly. Váratlan grimasz. Egy kis segitség. A kockázati tényező alacsony!
Nem valószinű, hogy olyan "ember" ugorjon a torkodnak, kiből pont a spiritusz hiányzik.
Természetesen a halálba szekirozásig folytatott meghökkentést nem csak nem érdemlik, de egyszeri alkalom könnyen letagadható, kimért és komoly viselkedésünket megőrizve.

Átlagos kis semmiségek, fontos szabályok:
-köszönni jó, ha nem értik, konkrétan, és súlyosan érthetővé tehető
-sosem tudhatod, hogy a melletted levő "ember" nem UFÓ
-azért ne legyünk beképzeltek
-ha teheted, kérdezz meg a célpontról másokat is - lehetsz épp rossz hangulatban

Amennyiben bizonytalan vagy ufóságoddal kapcsolatban, nézd meg az Idiocracy nevű filmet - ez kellemes lökést ad döntésed bazalttornyának.

A párkapcsolatra, az örök élet rejtélyére, a betegségek kézrátételes gyógyitására, a jövő meglátására, és a 42-es számmal kapcsolatban feltett kérdésre majd következő szösszenetünkben térek ki, mert akkor már ti is segiteni fogtok!

Adakozzatok!
Banxámlaszám a kiadóban.

P. Miklós J.

1 comment:

John said...

Működik!